fbpx

Thyborøn Fæstningen

Fra nazi bunker til koldkrigsbunker.

Oplev en rundvisning i koldkrigsbunkeren i Thyborøn. Rundvisningen er for alle – med en enestående spionfortælling fra Anden Verdenskrig og omvisning i koldkrigsmuseumsbunkeren i Thyborøn.

Oplev Thyborøn Fæstningen. En af de absolut største og vigtigste bunkeranlæg på den danske vestkyst. Thyborøn Fæstningen er også fortællingen om skildpaddespionen. En af de bedste spioner under anden verdenskrig.

Der afholdes ture både med og uden afslutning i den spændende radarbunker.

En af de største bunkere i Thyborøn Fæstningen er oprindelig opført som marinens kommandocentral i 1944. Thyborøn Fæstningen var en tyskernes vigtigste og største anlæg langs den jyske vestkyst og består af hele 106 bunkere.

Efter krigen blev den store bunker indrettet som overvågningscentral for marine hjemmeværnet under Den Kolde Krig. Efter Anden Verdenskrig var Thyborøn nemlig yderst interessant, hvor den nye fjende var russerne og det daværende Sovjetunionen. Fra den nu gennemrenoverede og nyindrettede bunker overvågede marine hjemmeværnet indsejlingen til Limfjorden ved havnen i Thyborøn.

Overvågningen af indsejlingen til Limfjorden varede ved dog med hovedvægt på civile opgaver helt frem til 2015. Herefter blev bunkeren af Maritim Historisk Selskab omdannet til museum for Den Kolde Krig.

Russiske skibe kom i flere tilfælde rigtig tæt på den jyske vestkyst i deres spionagearbejde. Der var tale om russiske spionskibe forklædt som trawlere, der også i et tilfælde sejlede helt ind i selve Limfjorden. På denne måde blev Thyborøn skueplads for internationalt efterretningsarbejde.

Rundvisningen indeholder også den historiske baggrund for sammenhængen mellem afslutningen på Den Kolde Krig og Ruslands forsøg på at invadere Ukraine.

Imidlertid havde Thyborøn også dannet baggrund for et fremragende stykke efterretningsarbejde under Anden Verdenskrig. Der var tale om dobbeltagenten Poul Morell Nielsen, der arbejdede som arkitekt for tyskerne på deres bunkersbyggeri, men samtidig viderebragte alt, hvad han vidste om de tyske forsvarsværker, til de allierede.

Arkitekten bag den unikke camouflering af bunkere i Thyborøn var netop Poul Morell Nielsen. Hans meget nøjagtige tegninger over de tyske anlæg bliver stadig anset for at være noget af det bedste og mest nøjagtige efterretningsarbejdet udført i Europa under Anden Verdenskrig. Morells dæknavn var Skildpaddespionen.

Guiden er uddannet historiker og har flere års erfaring i at fortælle historien om bunkerne langs den jyske vestkyst.

Ved dårligt vejr er det for det meste muligt at være indendørs det meste af tiden.

Som noget nyt er det fra 2021 nu muligt at opleve en guidet rundtur i det meget store bunkeranlæg Thyborøn-Fæstningen, som ligger både i og lige umiddelbart udenfor fiskerbyen Thyborøn.

I Thyborøn findes der intet mindre end 106 bunkere, som blev bygget af den tyske besættelsesmagt i Danmark. På bunkerturen går vi igennem noget af det område, der udgør det meget store fæstningsværk, og dermed går turen også igennem den smukke natur. En natur som bunkerne også har påvirket.

Netop Thyborøn-Fæstningen var et af de allerstørste og mest betydningsfulde fæstningsanlæg, som tyskerne byggede på den jyske vestkyst under besættelsen af Danmark. Strategisk var Thyborøn utrolig vigtig for den tyske besættelsesmagt, da byen ligger lige ved indsejlingen til Limfjorden.

Både børn og voksne kan her komme med på en tur med mange spændende fortællinger blandt andet et helt enestående spionagearbejde, der regnes blandt noget af det bedste efterretningsarbejde i Europa under Anden Verdenskrig. Derudover er der også mange spændende beretninger om blandt andet de fiskere, der modigt deltog i modstandskampen, selvom tyskerne var massivt til stede i Thyborøn. Faktisk var der mange flere tyskere end danskere i den lille fiskerby. Fortællingen om Thyborøn-fæstningen er også beretningen om en lille lokal befolkning, som blev påtvunget tyskernes militære anlæg og soldater i meget stort antal. Hermed var livet og hverdagen i den lille by drastisk ændret for alle dens indbyggere. Der er noget spændende for alle deltagere på turen, uanset hvor historieinteresseret man er.

Anlæggene i Thyborøn blev udbygget med mange forskellige typer af bunkere både med hærkystbatteri, luftvåben infanteri og marine. Den største koncentration af bunkere langs hele Atlantvolden ligger faktisk lige syd for Thyborøn. Her kan man også se den ofte meget finurlige form for camouflage, som blev udført i netop Thyborøn for at skjule bunkernes eksistens for de allierede. Dermed kom bunkerne til at ligne sommerhuse, klitgårde og lagerbygninger. Denne camouflage findes faktisk kun i Thyborøn.

Arkitekten bag disse camoufleringer var en ung dansker Poul Morell Nielsen, som samtidig var agent for de allierede. Hans meget nøjagtige tegninger over de tyske anlæg blev nemlig sendt videre til englænderne, og hermed udførte Poul Morell senere kendt som Skildpaddespionen sit helt enestående efterretningsarbejde.
Historien om Skildpaddespionens arbejde er også beretningen om et enkelt menneskes modige valg med alle de konsekvenser, dette kunne få i en meget mørk tid, hvor Danmark var besat, og krigen rasede udenfor landets grænser.
Vi besøger i forbindelse med fortællingen om Skildpaddespionen Kystcentrets museumsbunker, som er en efterligning af en mandskabsbunker til ti mand og naturligvis camoufleret efter lige præcis Skildpaddespionens anbefalinger, så den ligner en lille lagerbygning.

Dog var Thyborøn også efter krigen strategisk meget betydningsfuld. I Den Kolde Krig var indsejlingen til Limfjorden fortsat meget vigtig. En af de store bunkere fra krigens tid blev nemlig indrettet til at overvåge Limfjordsindsejlingen ved Thyborøn, hvor russiske fartøjer ofte sejlede meget tæt på.

Udvidede ture til radarbunkeren i Thyborøn

De udvidede ture med radarbunkeren slutter med et besøg i den meget store radarbunker, der nu er indrettet til museum for Den Kolde Krigs tid. Efter Anden Verdenskrig var Thyborøn nemlig også yderst interessant, hvor den nye fjende var russerne og det daværende Sovjetunionen. Endnu en gang handlede det om indsejlingen til Limfjorden. Russiske skibe kom i flere tilfælde rigtig tæt på den jyske vestkyst i deres spionagearbejde, så på denne måde blev Thyborøn atter skueplads for internationalt efterretningsarbejde.

Datoer for danske guidede ture ved Thyborøn Fæstningen
Hver tirsdag i juli måned kl. 13.30-14.45.
Torsdag d. 6. juli kl. 11-12.15.
Torsdag d. 13. juli kl. 11-12.15.
Torsdag d. 20. juli kl. 11-12.15.
Torsdag d. 27. juli kl. 11-12.15.
Hver tirsdag i august måned kl. 13.30-14.45.
Torsdag d. 3. august kl. kl. 11-12.15.
Torsdag d. 10. august kl. 11-12.15.
Torsdag d. 17. august kl. 11-12.15.
Lørdag d. 9. september kl. 14-15.15.
Lørdag d. 16. september kl. 14-15.15.
Tirsdag d. 17. oktober kl. 13.30-14.45.
Torsdag d. 19. oktober kl. 12.45-14.

Datoer for danske guidede ture ved Thyborøn Fæstningen

.. Der er ingen planlagte ture i Thyborøn i denne tid – men tag endelig kontakt omkring en aftale om en gruppe.

Voksne 85 kr.
12 til 15 årige 55 kr
Børn under 12 år gratis.
Tilmelding nødvendigt.
Betaling kontant eller MobilePay.

Mødested udenfor Sea War Museum, Kystcentervej 11 7680 Thyborøn.
I tilfælde af dårligt vejr er det muligt at opholde sig inde i radarbunkeren næsten hele tiden.

Har I ønske om et gruppearrangement med en spændende tur ved Vesterhavet? Tag endelig kontakt.

Tilmelding